Hongarije algemeen
+31 6 40689884

Hongarije is sinds 2004 lid van de EU. Het land ligt in het midden van Europa en heeft een oppervlakte van 93.000 km². Het wordt omringd door acht landen: Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Bosnië, Kroatië, en Slovenië. Het ligt ongeveer 1.200 km vanaf Nederland / België.

Hongarije is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland of België en heeft toch maar 10 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3 miljoen in de grote steden en dit betekent dus dat er nog héél veel ruimte is. Naast Hongaren wonen er kleine aantallen Oostenrijkers, Nederlanders, Duitsers, Slowaken, Serviërs, Kroaten, Zigeuners en Roemenen.

De Hongaarse Republiek is een parlementaire democratie en de hoogste macht ligt dan ook bij het parlement. De president is het formele staatshoofd terwijl de regering geleid wordt door de premier. Het land bestaan uit 5 regio's verdeeld over 19 provincies, plus de hoofdstad Boedapest. Het ligt in dezelfde tijdzone als die van ons en Hongarije doet ook mee aan de zomertijd.

De wegen in Hongarije zijn uitstekend. De laatste jaren is het wegennet met Europese subsidie gemoderniseerd. De snelwegen en provinciale wegen zijn van de kwaliteit die wij gewend zijn. De binnenwegen zijn vrijwel overal geasfalteerd.

Op de snelwegen moet tol betaald worden, waarvoor u bij tankstations een vignet kunt kopen. Voor een paar euro kunt u dan 10 dagen van alle snelwegen binnen Hongarije gebruik maken. Uw kenteken en land van herkomst worden in de computer opgenomen en onderweg passeert u electronische controlepunten. U ontvangt een betaalbewijs, geen sticker. Bekijk: online snelwegvignet kopen.

De maximumsnelheid is op de snelweg 130, buiten de bebouwde kom 90 en binnen de bebouwde kom 50. Tenzij anders aangegeven. Het toegestane alcoholpercentage is 0%. Handsfree bellen en autogordels zijn verplicht.

Informatie over: de trein en: de bus.

850 nomadenvolk (de Magyaren) trekt vanuit
de Zuid-Russische steppe de Karpaten over
1526   begin van 150 jaar Turkse bezetting;
Vrijheidsstrijd o.l.v. Rákóczi Ferenc
1699   De Hongaars-Oostenrijkse dubbelmonarchie
onderdrukking door de Habsburgers
1849   Hongaarse opstand o.l.v. Kossuth Lajos
bloedig neergeslagen (15 maart nat. feestdag)
1944 slag om Boedapest
1945  onder Russich bewind
1956   Hongaarse opstand bloedig neergeslagen
(23 oktober nat. feestdag)
1989  val van de Muur: de 3e Hongaarse republiek

Rondom het Balatonmeer kunt u zich gelukkig met Duits en Engels verstaanbaar maken, want het Hongaars is een moeilijke taal.

Het is totaal niet verwant aan dat van de buurlanden. Er zijn overeenkomsten met het Fins en deze dateren waarschijnlijk uit tijden van voor de grote Volksverhuizing. Het Hongaars wordt dan ook een Finoegrische taal genoemd.

De klemtoon ligt op de eerste lettergreep en de woordvolgorde is niet vast. Wat het belangrijkste is wordt vooraan in de zin vermeld. Er wordt veel gewerkt met achtervoegsels en vervoegingen die aan elkaar geschreven worden.

Bij voorbeeld: ik ga naar ons huis: házunkhoz megyek, oftewel: huisonsnaar gaik.

Goedendag =   jó napot (joo na-pot)
Doei               = viszlát (wieslaat)
Tot ziens       = viszontlátásra  (wiesont-laa-taasj-ra)
Goedenavond  = jó estét (joo esj-teet)
Bedankt            = köszönöm (kus-su-num)
Proost   = egészségedre (e-gees-sjee-gedre)

De mobieltjes doen het in heel Hongarije. In berggebieden kan de ontvangst soms wel minder zijn. Moet u tijdens uw vakantie gebruik maken van een alarmdienst dan zijn de volgende nummers handig om bij de hand te hebben, in uw vakantiewoning te leggen   of in uw telefoon te programmeren:

Alarmnummer   Alarm    112
Ambulance  Mentő    104
Politie Rendőrség    107
Brandweer Tűzoltóság    105
Wegenwacht Autómentő    188