Home Vakantietips Wijnen
De Hongaarse wijnen van het Balatonmeer

Historie

Het Balatonmeer met daaromheen heuvels bedekt met wijngaarden verschaffen de bewoners van de Balaton-streek al meer dan 2000 jaar werk. Geheimen en tradities van de wijnbouw worden al generaties lang van vader op zoon doorgegeven. De overrijpe honingzoete druiven worden ieder jaar in de herfst weer getransformeerd tot een schitterende en overheerlijke drank. De grond met haar vulkanisch materiaal geeft de wijnen een vurig karakter en bijzondere smaak.

De rijkdom aan grondstoffen aan de noordkant van het Balatonmeer is voornamelijk te danken aan de uitstroom van lava die zich afzette op door de vulkaan opgeworpen heuvels. Het wijngebied aan de vlakke zuidzijde van het meer bestaat met name uit leem, zand en basalt. Er is daardoor aan het Balatonmeer een zeer uiteenlopende beplanting te vinden en verschillende druivensoorten, waarvan de bekendste zijn: Olaszrizling, Kéknyelű, Cabernet Sauvignon en de Cserszegi Fűszeres. Door het mediterrane klimaat en de vele zonuren kunnen de druiven heerlijk groeien en rijpen in de zon.


Hongarije is een uitgestrekt land en kent ruim twintig wijnstreken. Alle hebben zo hun eigen oorsprong, grondsoort en specifieke druivensoorten. De bekendste wijngebieden bij uw vakantiehuis in de buurt zijn onderstaande. 

De wijnstreken

Balatonmellék: de wijnen uit het vurige Keteldal

Wijn producerende plaatsen langs het Balatonmeer zijn: Cserszegtomaj, Hévíz, Balatonederics, Monostorapáti, Köveskál. 

Dankzij de buitengewone goede ecologische eigenschappen van het Káli-bekken en de vulkanische bergen worden hier heerlijke wijnen gemaakt. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en een aangename geur en smaak. Ze zijn meestal zwaar en elegant.

De volgende druivensoorten komen in het gebied voor: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Zöldveltelini en de Cserszegi Fűszeres. 

Badacsony: de vurige wijnen van de slapende vulkaan 

Wijn producerende plaatsen zijn: Badacsony, Hegymagas, Kisapáti, Nemesgulács, Révfülöp en Szigliget.

De zuidelijke berghellingen strekken zich uit tot aan het Balatonmeer. De wijnen uit Badacsony zijn vurig, zwaar, smaakvol en wat zurig. In goede wijnjaren hebben deze wijnen een natuurlijk hoog suikergehalte.

De volgende druivensoorten komen in dit gebied voor: Olaszrizling, Szürkebarát en de Kéknyelű. 

Balatonfüred-Csopak: de wijnen van de rode grond

Wijn producerende plaatsen zijn: Balatonfüred, Csopak, Dörgicse, Pécsely, Tihany en Zánka. 

Het gebied beschikt over bijzondere ecologische eigenschappen. De bekendste druivensoort is de Olaszrizling. Het schiereiland Tihany is beroemd om zijn rode wijnen. Deze wijnen zijn geurig, hebben een goed zuurgehalte en zijn zwaar. De smaak van de witte wijnen lijkt op de smaak van amandel en reseda.

De volgende druivensoorten komen in het gebied voor: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Tramini, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot. 

Het Zuid-Balaton wijngebied: de wijnen van hoop en geloof

Wijn producerende plaatsen zijn: Balatonboglár, Balatonlelle, Kéthely, Köröshegy, Szölösgyörök.

Na een filoxerabesmetting werd ten zuiden van het Balatonmeer een bloeiende wijncultuur opgericht. Er is een brede keuze aan kwaliteitswijnen die volledig aan de moderne eisen voldoet. Ze zijn lekker, elegant en rijk aan geur en smaak.

De volgende druivensoorten komen voor: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Rajnai Rizling, Muscat Ottonel, Kékfrankos en Carbernet Sauvignon. 

Hongaarse wijn proeven en kopen

Langs het Balatonmeer en tegen de met wijngaarden bedekte heuvels zijn overal gezellige wijnkeldertjes (borpince) te vinden. U kunt er de zelfgemaakte wijnen proeven en als u wilt, meenemen voor thuis. Vooral in Szigliget en Badacsony zijn er veel te vinden in een klein gebied.  

Bekende grote wijnkelders in de regio zijn: Eszterházy pince in Szigliget en Festetics pince in Cserszegtomaj en in deze laatste pince worden ook folkloristische voorstellingen gehouden en er is een gezellig restaurant in gevestigd. In Badacsony vindt u onder andere: Imre Borpince en Rózsakő.

Goede wijnen met een degelijk advies kunt u kopen bij de speciaalzaak: Pampetrics met twee vestigingen in Keszthely: aan de Rezi út 2 en aan de promenade Kossuth Lajos u. 22. In de supermarkten zijn wijnen ook in overvloed te koop.

 


Balaton Vakantie Tip 6: rondvaart over het Balatonmeer

article thumbnail

Op diverse plaatsen aan het Balatonmeer is het mogelijk om een rondvaart te boeken. Dit kan op een ouderwetse stoomboot, een modern cruiseschip of een zeilboot. Bijvoorbeeld vanaf Keszthely, [ ... ]


Balaton Vakantie Tip 26: ballonvaart boven het Balaton!

article thumbnail

Bekijk de omgeving van het Balatonmeer eens vanuit de lucht! Vanaf het veld tussen Keszthely, Hévíz en Cserszegtomaj vertrekt regelmatig een luchtballon van Balaton Ballooning. 

Het is natuurlij [ ... ]


Balaton Vakantie Tip 21: laat u verwennen in een thermaalbad vlakbij uw vakantiehuis!

article thumbnail

Hongarije is het land van de thermaalbaden. Heerlijk zwemmen in het warme en geneeskrachtige water, zowel binnen als buiten. Uw lichaam laten masseren door deskundig personeel of ontspannen in de [ ... ]


Balaton Vakantie Tip 29: Balaton Sound Festivals

article thumbnail

Het Hongaarse popfestival Balaton Sound heeft inmiddels een vaste plaats verworven tussen de internationaal bekende popfestivals. Het is bij de jeugd bekend geworden omdat het jaarlijks met aansp [ ... ]


 

© 2013 www.vakantiehuisbalaton.nl gerealiseerd door Goldfish|design